tiistai 11. joulukuuta 2012

Finnishisms

Itsenäisyyspäivän innoittamana kokosin yhden postauksen alle kaikenlaisia matkan varrella otettuja kuvia joista näkee, ettei meidän talous ole vallan jenkki. Suomalaisuus näkyy aika voimakkaasti näiden pikkujuttujen lisäksi; meillä ei käytetä kenkiä sisällä eikä paperilautasten käyttöä harrasteta kuin pakon edessä. Vaatteet kuivataan pääasiassa telineellä eikä kuivausrummussa, vaikka tätä ihmettelee joka ikinen meillä käyvä tuttu ("mutta kuivausrumpu on niin kätevä" "ettehän te edes maksa sähköstä" "miten jaksat ripustaa vaatteet, hirvee homma"...).

Me kierrätetään kaikki paitsi biojäte ja syödään makaronilaatikkoa ja jauhelihakeittoa ihan niin kuin Suomessa oltaisiin (joskin mies syö keiton sinapilla ja laatikon salsalla, kun taas makkarapyttipannu menee tortillan väliin... Go figure.) :) Vastaavasti löytyy myös pieniä meksikohenkisiä juttuja varsinkin ruoanlaitossa: aamupalatacoja viikonloppuisin ja chileä, limeä ja korianteria tungetaan vähän joka väliin.

Osa kuvista on jo täällä vilahtaneita, ja kuvista puuttuu kaikki pienet Muumi-jutut joihin mies on hurahtanut. Viimeisessä kuvassa miehen taskusta roikkuu Nuuskamuikkunen-avaimenperän paikan perinyt Suomi-leijona.

IMAG0364-001IMG_20121012_174321-001 IMAG0039-001IMAG0196-001 IMAG0687-001IMG_20121126_205553-001 IMAG0085-001IMAG0472-001 IMAG0343-001IMAG0027-001 IMG_20121025_223109-001 IMAG0322-001

Leivän leivon itse, sillä amerikkalainen "leipä" on ravintoköyhää pullaa joka säilyy hyvänä viikkotolkulla. Haluan alkaa myös kasvattamaan omat salaatit ja yrtit, kaupasta ostettu salaattikerä ei tummu vaikka mitä tekisit.

Meiltä saavat vieraat aina suklaata tai salmiakkia, yritän kertoa kaikille kuinka salmiakki vaatii "an acquired taste"  ja siksi tuputan sitä kaikille uskotellen että he alkavat tykkäämään siitä vielä joskus haha. Geishat taas kelpaavat kaikille, en ole tavannut vielä ketään joka niistä ei olisi pitänyt.

Ensi kerralla kun käyn Suomessa tuon ehdottomasti mukanani tervetuloa-maton ovelle ja Koti-Sinappia purkkitolkulla; en pidä amerikkalaisesta sinapista. Suomesta kaipaan myös hyviä ravintoloita, kahvilakulttuuria, väestörekisterijärjestelmää (aika random, mutta oikeasti hieno keksintö ja helpottaisi varmasti monen asian hoitoa täällä), ja Iittalaa myyviä kauppoja. Näitä olen erityisesti kaivannut viime aikoina (irtokarkin lisäksi), vaikkeivät aiheeseen millään tavalla liittyneetkään heh.

Viikonloppuna vietämme kaveriporukalla nyyttäripikkujouluja, ja haluaisin viedä mennessäni jotain suomalaista - suolaista tai makeaa. Onko ehdotuksia resepteistä mitkä voisi maistua jenkeille?

10 kommenttia:

  1. Joo tuo kuivurijuttu! Niin käsittämätön! Kalifornialainen kämppikseni täällä Prahassa on ihan hukassa kun moista vekotinta ei meidän kämpästä löydy... Siis niin hukassa että aikoi sitten laittaa pyykkinsä ulos kuivumaan rapsakkaan +3 asteen lämpötilaan (koska vaihtoehdothan ovat joko kuivuri tai ulkona?!), kunnes vinkkasin että ehkä kuitenkin täällä sisällä kahdessakympissä onnistuisi paremmin :). T. K

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha! Ihana logiikka kämppikselläs! Kieltämättä omakin mies oli hieman pihalla ensimmäisen kerran kun mainitsin etten kuivuria juuri käytä... Mutta nyt hän ripustaa jo oikein mallikaasti vaatteita IKEAn kuivaustelineeseen :)

      Poista
  2. Sit ku mie tuun kylään, ni arvaa mitä tehään, karjalanpiirakoita! Siinä ois kivasti hommaa ja itsetehdyt on aivan järkyttävän hyviä. Ne vois olla aika mielenkiintosia vietäviä sinne pikkujouluihinkin, mutta ehkä vähän turhan työläitä..:)

    -V

    VastaaPoista
  3. Pyykin kuivauksesta olen minäkin saanut vähän silmänpyörittelyjä :) meillä ei ole omaa konetta, käytettään talon yhteistä pyykkitupaa ja siellä on joskus naapurit yhtä aikaa ottamassa kuivurista pyykkejä olettaen että minä sinne omani seuraavaksi laitan. mutta sitten kun otankin märät pyykit pesukoneesta ja lähden pyykkituvasta pois niin on tullut huuteluja perään että hei tämä kuivuri on vapaa nyt...

    ja sinappi, ei ole täällä yhtä hyvää. Me saatiin koko syksy nauttia hyvästä sinapista kun mun perhe sitä pari purkkia vieraillessaan toi, nyt on viimeinen tuubi menossa ja sitte pitää taas tyytyä paikalliseen.

    ja irtokarkkia en edes halua ajatella kun niiiiiiin ikävä on :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, en yhtään ylläty naapureittesi kommenteista... Suurin osa on ollut täällä (ja Teksasissa) aivan tietämätön vahingosta mitä kuivuri vaatteille tekee.

      Olen myös pyytänyt joululahjaksi sinappia Suomesta :) Löysin IKEAsta aika hyvää wholegrain-sinappia, jota suosittelen kyllä kokeilemaan. Samanhenkistä tavaraa löytyy myös World Marketista ja Big Lotsin international aislelta! yhtä hyvää karkkiä ei löydy kyllä mistään, äh.

      Poista
  4. Mä aluksi ajattelin, että en ala kuluttamaan vaatteita kuivausrummussa, mutta toisin kävi, ja nyt olen siihen ihan rakastunut... Voi ei.

    Iittalaa ei tietty pääse hypistelemään niin helposti mutta jos tarvitsee ostaa Iittalaa, niin netistä löytyy paljon kauppoja, joista voi tilata Iiittalaa. En nyt tietty muista niiden nimiä (Amazonistakin tosin löytyy), mutta niitä on useampi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kyllä meiltäkin kuivausrumpu löytyy... Lakanoita ja sukkia sinne tulee pistettyä jos jotakin, mutta olen vaatteideni suhteen niin tarkka etten niitä uskalla laittaa. Miestä ei kyllä haittaa tämä yhtään, täällä kovin moni ei taida edes tajuta kuinka paljon kuivausrumpu kuluttaa kangasta.

      Löysin juuri jonkin Finnshopin mistä saisi tilattua, mutta hinnoissakin oli kyllä huomattava lisä :/ Täytyy tsekata Amazonista, kiitti vinkistä!

      Poista
  5. Moikka! Blogisi uusi lukija täällä, sattumalta törmäsin tähän blogilistalla. :) Pikkujoulusyötävistä; vie perinteisiä joulutorttuja! En tiedä assosioituvatko ne varsinaisesti suomalaisuuteen, mutta kyllähän niitä melkein jokaisessa suomalaiskodissa joulun aikaan tarjoillaan. Hyviäkin ovat! :)

    Terkut lumisateen keskeltä Vantaalta ja jouluiloa!

    -H

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heeeei, ja tervetuloa! Kiva kun löysit tänne :) Joulutorttuja olisi kiva viedä, mutta lehtitaikinaan en ole vielä törmännyt enkä viitsisi sitä alusta asti alkaa tekemään... Voi olla myös luumuhillon löytäminen vähän kiven alla, vaikka omenahilloa löytyisi varmasti. Kunpa täällä vaan myytäisiin samoja juttuja kuin Suomessa! Antaisin kyllä ainakin kolme sormea, että saisin joulutorttuja syödä, puhumattakaan muista jouluherkuista!

      Terkkuja Vantaalle myös, siellä lumen keskellä taitaa tuntua hieman enemmän joululta kuin täällä... :)

      Poista

Hiphei ja hurraa, meikä tykkää kommenteista!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.