perjantai 1. maaliskuuta 2013

Maaliskuun eka

Heip!

Mitä teidän viikkoon kuuluu? Täällä hoivataan edelleen sairasta koiraa, antibiootit eivät ole poistaneet yskää vielä ja meikältä loppuu hermot ja eläinlääkäriltä keinot ihan justiinsa. Ärsyttävä yskä, ja ärsyttää että just meille piti tämä sattua, ekan koiran kanssa ja muutenkin kun olisi muutakin murehdittavaa. Yskän takia on lykkäntyneet myös koiran rokotukset ja leikkaus, eli Suomeen ei ole Fridalla mitään asiaa ilman rabiesiä, vaikka Suomen viranomaiset ovat tehneet tämän muutenkin lähes mahdottomaksi. Nyt on siis etsittävä koiravahti siksi aikaa kun meinasin olla Suomessa, eikä suunnittelemani pidempi Suomen reissu tule siis kyseeseen - en usko että haluan koiraa jättää toisen hoiviin paljon kuukautta pidempään, mutta katsotaan nyt. Muutamat ystävistämme ovat jo lupautuneet hommaan, mutta ikävä kyllä osa heistä on komennusuhan alla myös, enkä tiedä uskallanko ottaa sitä riskiä, että joudun etsimään koiralle toisen hoitopaikan Suomesta käsin tai sitten palaamaan kotiin aiemmin kun mies seilaa maailman merillä. En epäile, etteikö asia järjesty, mutta olisihan se ollut kiva, että joku joskus olisi mennyt suunnitelmien mukaan eikä aina hirveän sähläyksen kautta.

IMAG1654

Näitä ulkomaankomennuksiahan saattaa sotilaille tulla milloin vain, riippuen alkuperäisestä sopimuksesta. Pääasiassa laivaston sopimukset jakautuvat kahteen: sea duty ja shore duty. Jälkimmäiset ovat onnekkaita, sillä heitä ei voida laittaa laivalle, elleivät niin itse toivo, mutta sea duty -sotilaat menevät aina kun käsky käy. Jos sotilas on ship's company, lähtee hän aina kun laiva lähtee, oli kyse sitten päivästä, viikosta tai 8 kuukaudesta, mutta mies on onneksi kiinnitetty CAGiin eli carrier air groupiin (pienempi tiimi, en tiedä yhtään mitä tämäKÄÄN olisi suomeks... apuja?) ja lähtee aina kun tämä CAG lähetetään. Näin sisämaassa asuvat lähtevät yleensä vain pidemmille reissuille, eikä heitä lennätetä muutaman päivän takia laivoille. Laivastossa nämä sopimukset kiertävät, eli esimerkiksi mieheni aloitti sea dutynä, jolloin sitä voi yhtäjaksoisesti olla neljä vuotta, jonka jälkeen seuraa kolme vuotta shore dutyä, ja taas vuorot vaihtuvat. Mitä pidempään palvelee, sitä tasaisemmaksi vaihtelu käy (muistaakseni kolme ja kolme eikä niin että sea dutyä on enemmän). 

IMAG1659

Alunperin on sotilaille luvattu, että he saavat olla maissa saman ajan kuin ovat merillä, eli kolmen kk:n komennuksen jälkeen saisivat olla kolme kk maissa, ennen seuraavaa reissua, mutta käytännössä tämä ei aina toteudu. Mies on ollut onnekas kun on saanut olla kotona näinkin pitkään. Just kylläkin luin hallituksen säästösuunnitelmista ja komennusten määrä on ensimmäinen mitä leikataan jos budjettisopuun ei päästä. Nyt vähän ehkä toivon että näin käy, varsinkin kun kirottu Pohjois-Korea jatkaa uhitteluaan enkä todella haluais miehen joutuvan alueelle.

IMAG1666_1

Tulevan komennuksen päivistä, kohteista tai edes kuukausista en voi valitettavasti OPSECin, eli operations securityn takia puhua, mutta mies lähtee nyt keväällä ja palaa vasta loppuvuodesta, tai ainakin tällä tietoa. Muutoksia tulee jatkuvasti, mutta tähän nyt on ohjeistettu varautumaan, ja plussaahan se olisi jos lähtö lykkääntyisi... Paitsi jos pidentävät komennusta sitten toisesta päästä. Joka tapauksessa, nyt on keksittävä kiireellä jotakin kesäksi ja syksyksi, etten ihan sekoa tekemättömyyteeni. Nyt keväälle oonkin jo jotain puuhaa saanut, mutta siitä lisää toiste. Onneksi veljeni perhe on tulossa kylään elokuussa, ja yritän kaikkeni houkutella muitakin kylään!

Enkä apua voi uskoa että on jo maaliskuu! Uskomatonta miten nopeasti helmikuu menee, vaikka eihän se ole kuin pari hassua päivää lyhyempi. Joko voi aloittaa lähtölaskennan Suomeen? Miehen aamukampaa ei ole yhtään niin kiva miettiä. 

IMAG1678

Edit: Luin just uudestaan mitä kirjotin tosta sopimussysteemistä enkä tiedä tekeekö se mitään järkeä :D Kysykää jos jäi joku mietityttään. Ja ehdottomasti kommentoikaa jos ootte laivastosanaston eksperttejä tai teillä on pääsy NetMotiin! Kirottu valmistuminen eväs multa tän yliopiston sanakirjan käytön. Little did I know että sellaset sanat kuin orders, deployment, carrier air group, squadron ja muut olis pitäny tsekata ennen valmistumista, hah.

6 kommenttia:

  1. Vinkki: http://www.sanakirja.org/ Käytän tota aika usein ite blogia kirjoittaessa. ;)

    Kuulostaa aika säädöltä teidän elämä tällä hetkellä. Tsemppiä siihen, täällä oman säädön keskellä tiedän miltä tuntuu. :/ Myös koiralle paranemisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä kokeilla mitä tuo sanakirja sanoo noista sanoista. Kiitti vinkistä!

      Voin kuvitella teillä olevan aika hektistä tämä elo myös... Toivottavasti kaikki kuitenkin järjestyy, puolin ja toisin. Pian voidaankin jo kommentoida toisillemme kaukosuhteiden ihanuudesta ;)

      Poista
  2. Meidän koirilla on kanssa ollut tuo kennelyskä.. se on kyllä tosi inhottava ja kesti muistaakseni aika pitkään. Tsemppiä potilaalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä ilmeisen yleinen ja todella harmittava tauti ja vaatinee enemmän kärsivällisyyttä kuin itseltä löytyy. Lohduttavaa kuitenkin kuulla, että muut koirat ovat tästä toenneet :) Kiitos tsempistä ja kommentista!

      Poista
  3. Uusi profiilikuva ja esittelyteksti, kiva! Voi että kun olisi kiva tulla käymään! Tänä vuonna ei vielä onnistune, mutta ehkäpä pikkuhiljaa voisi aloittaa säästämään ensi vuotta silmällä pitäen :) ihana finglismi lipsahtanut tekstiin, mutta juu, kyllä tuo selitys "tekee järkeä" ;) tsemppiä pikkuiselle kipeälle! Just tänään tuli mieleen, mitenkähän siellä voidaan. Ja tänne siis viikkoon kuului reissu Amsterdamiin ja ei muuta :) hugs!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vihdoin sain aikaiseksi vaihtaa tuon 225-vuotias" -kohdan, vaikka vähän kirpas kyllä. Aika nolo toi finglismi, olisin voinut kyllä tuon välttää :D Amsterdam kuulostaa hyvältä, mutta Kalifornia vielä paremmalta! Ensi vuonna siis treffit Kaliforniassa, sovittu! Sitä ennen nähdään toivottavasti Suomessa, ehkä jo aika pian? <3

      Poista

Hiphei ja hurraa, meikä tykkää kommenteista!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.